Badania i rozwój

Timac Agro Polska,  jako część należąca do Grupy Roullier, korzysta z wiedzy i doświadczeń zespołu naukowców, zajmującego się najnowszymi rozwiązaniami w dziedzinie odżywiania roślin i zwierząt.

 

Ogromnego znaczenia nabierają dziś wysoka jakość i bezpieczeństwo produkowanej żywności, dlatego rolnicy muszą mieć gwarancję pełnej skuteczności rozwiązań stosowanych w produkcji rolnej. Inwestycja w rozwiązania najnowszej generacji pozwala na uzyskanie produktów o wysokiej jakości oraz wykorzystanie potencjału genetycznego roślin i zwierząt.

Algi – wyjątkowe źródło substancji bioaktywnych

Algi – wyjątkowe źródło substancji bioaktywnych.

W opinii naukowców algi pojawiły się na Ziemi około 1,5 miliona lat temu. Są uznawane za jedne z pierwszych organizmów żywych zdolnych do procesów fotosyntezy. Algi morskie to organizmy roślinne żyjące w ekstremalnych warunkach. Codziennie na dnie oceanu i poza środowiskiem wodnym narażone są na działanie czynników stresowych, takich jak: duże różnice temperatur, zmiany poziomu morza w strefach pływów (warunki beztlenowe-tlenowe), wysuszające działanie promieni słonecznych i wiatrów w czasie odpływów. Tak zróżnicowane środowisko występowania czyni je niezwykle odpornymi na wszelkiego rodzaju stresy. Cechuje je zdolność do regeneracji różnorodnych uszkodzeń oraz bogata zasobność w wartościowe składniki pokarmowe. Są bogatym źródłem mikroelementów, witamin i aminokwasów oraz wysokowartościowego białka.

Wyjątkowe właściwości alg są wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym oraz spożywczym,
a także w przemyśle rolniczym. Grupa Roullier od wielu lat prowadzi badania nad algami oraz ich wykorzystaniem w dziedzinie rolnictwa w zakresie odżywiania roślin i żywienia zwierząt. Przeprowadzane doświadczenia i badania są dowodem na ich niezwykłe oddziaływanie: u roślin zwiększają efektywność fotosyntezy, pobieranie składników pokarmowych, ich wykorzystanie, odporność na stres, przez co korzystnie wpływają na rozwój biomasy oraz jakość uzyskiwanych plonów; w dziedzinie odżywiania zwierząt: wpływają na odporność, wspomagają trawienie, poprawiają wykorzystanie dawki pokarmowej, odżywiają florę bakteryjną u przeżuwaczy oraz dostarczają niezbędnych składników pokarmowych: mikro- i makroelementów.

 

Międzynarodowy zespół Badawczo-Naukowy

Międzynarodowy zespół Badawczo-Naukowy

 

W skali światowej Grupa Roullier zatrudnia ponad 400 naukowców zajmujących się tematyką nawożenia, fizjologii i odżywiania roślin, jak również żywienia zwierząt. Mając do dyspozycji 6 nowoczesnych centrów badawczych, stosują oni najbardziej zaawansowane technologie, szukając najlepszych rozwiązań dostosowanych do potrzeb współczesnego rolnictwa.

 

Wynikiem pracy naszych naukowców są wysoko zaawansowane technologicznie produkty, o nieporównywalnej skuteczności, które znajdują uznanie na całym świecie.

 

Od ponad 50 lat jesteśmy liderem biotechnologii morskiej, czego potwierdzeniem jest kilkadziesiąt patentowanych substancji bioaktywnych.

Światowe Centrum Innowacji

Światowe Centrum Innowacji

 

Od 1959 r. z każdym kolejnym rokiem, Grupa Roullier  systematycznie się rozrastała i stopniowo wzmacniała swoją pozycję na rynku produktów i usług dla rolnictwa w segmencie żywienia roślin i zwierząt.

 

Od momentu powstania spółki, innowacyjność stanowi integralną część jej strategii i motor napędowy rozwoju. To właśnie innowacje sprawiają, że Grupa Roullier jest tak wyjątkowa i kreatywna, a jej celem jest dążenie do dalszego dynamicznego rozwoju poprzez nowe pomysły i idee. Aby nadać temu konkretną formę i jeszcze bardziej podkreślić wagę innowacji, 8 marca 2016 r. otwarte zostało w Saint-Malo we Francji Światowe Centrum Innowacji, które będzie Globalnym Centrum Badań i Rozwoju całej Grupy.

 

Całe spektrum umiejętności i wiedzy ludzi zaangażowanych w proces badań i rozwoju oraz nowoczesne laboratoria i wyposażenie zebrane w jednym miejscu, pozwolą Grupie Roullier utrzymać, a nawet zwiększyć tempo wprowadzania nowych technologii i produktów na rynek. Światowe Centrum Innowacji jest dla nas wektorem wzrostu, ma na celu przetarcie szlaku, którym w przyszłości podążać będzie sektor rolnictwa.