Cebulowe

Cebula, por, czosnek


Do najważniejszych warzyw cebulowych uprawianych w Polsce zaliczamy: cebulę zwyczajną, cebulę kartoflankę, szalotkę, por, siedmiolatkę, czosnek pospolity, szczypiorek. Są to uprawy o wysokich wymaganiach glebowych. Cebula jest rośliną wrażliwą na chlorki, dlatego potas powinien być dostarczany w formie siarczanowej. Najodpowiedniejsze pH to 6,0–7,8. Optymalna temperatura wzrostu 15-25°C. Rośliny o dużym zapotrzebowaniu na siarkę (S), średnio w przeliczeniu na S 40-56 kg/ha.



Siew nasion

  • Lepsze wschody i start roślin,
  • rozwój systemu korzeniowego,
  • szybkie dostarczenie składników pokarmowych.

Szybki przyrost masy zielonej – „szczypiora”

  • Maksymalny i ciągły dostęp składników pokarmowych,
  • efektywny proces fotosyntezy,
  • zwiększenie odporności na stres (temperatura/woda/środki ochrony roślin).

Tworzenie części korzeniowej – „główki”

  • Stały dostęp składników pokarmowych,
  • ograniczanie wpływu stresu wodnego i temperaturowego w intensywnej fazie rozwoju,
  • poprawa odporności na choroby.

Dojrzewanie, przygotowanie do zbioru

  • Zapewnienie najwyższej jakości (wygląd, zdrowotność, trwałość),
  • poprawa parametrów przechowalniczych,
  • wyrównanie wielkości.