Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka

 

Jagoda kamczacka jest w Polsce stosunkowo „młodą” uprawą, ale o dużej dynamice wzrostu nasadzeń. O jej popularności decyduje wartość owoców i stosunkowo łatwa uprawa. Jest to roślina wieloletnia, odporna na mróz, kwiaty znoszą przymrozki do -8°C ! Owoce mogą mieć zastosowanie w przetwórstwie oraz jako deserowe, wskazuje się na ogromne możliwości wykorzystania w farmaceutyce . Owoce zbieramy już w drugiej połowie maja, więc jeszcze przed truskawkami. W tym czasie raczej nie ma problemów z brakiem wody, więc można podjąć ryzyko uprawy bez nawadniania. Możliwy jest zbiór mechaniczny. Dotychczasowe próby wskazują na możliwość uprawy na niemal każdej glebie, przy szerokim zakresie pH (4,5-7,2).

 

STOSOWANIE PROGRAMU ODŻYWIANIA TIMAC AGRO DAJE WYMIERNE KORZYŚCI:

 

Przed kwitnieniem:

Zwiększona odporność na chłody i szybka regeneracja uszkodzeń

Poprawa jakości pąków kwiatowych

Poprawa skuteczności zapylenia kwiatów i zawiązania owoców

Lepsze wykorzystanie składników pokarmowych (również tych podanych z innymi nawozami i z naturalnej mineralizacji)

 

Po kwitnieniu:

Poprawa odporności na przymrozki i zapobieganie ich skutkom

Większe, zdrowsze i lepiej odżywione liście

Zwiększenie produkcji cukrów i wydajności fotosyntezy

Intensyfikacja podziałów komórkowych

Dobre odżywienie i poprawa wigoru roślin

 

W czasie wzrostu i dojrzewania owoców:

Zwiększona odporność na czynniki stresogenne (temperatura, susza)

Zwiększenie wydajności fotosyntezy

Poprawa parametrów jakościowych owoców (masa, jędrność, zawartość cukrów, trwałość pozbiorcza)

 

Po zbiorach:

Lepsza kondycja krzewów w czasie zakładania pąków kwiatowych i przed spoczynkiem zimowym

Większe, zdrowsze i lepiej odżywione liście

Zwiększenie produkcji cukrów i wydajności fotosyntezy

Intensyfikacja podziałów komórkowych

Dobre odżywienie i poprawa wigoru roślin

 

 

 

Zobacz grafikę w pełnym rozmiarze


[/tab][/tabs]