Rzepak

Najpopularniejszy w Polsce przedstawiciel rodziny kapustowatych. Roślina o bardzo dużych wymaganiach pokarmowych, wymagająca starannej agrotechniki oraz stanowisk w dobrej kulturze, o pH między 6,0 a 7,0 (w zależności od rodzaju gleby). Stanowi dobre przełamanie płodozmianu wysyconego zbożami. Roślina o dużym zapotrzebowaniu na wapń (ok. 200 kg CaO/ ha) i siarkę (ok.160 kg SO3/ ha). Ze względu na podatność na kiłę kapustnych, nie powinien być uprawiany na tym samym polu częściej niż co 3 – 4 lata.

 

Rzepak to uprawa wymagająca i niełatwa.

Jesteśmy przekonani, że nasze produkty istotnie przyczynią się do sukcesu w uprawie tego gatunku. Timac Agro nie proponuje bowiem tradycyjnego nawożenia, ale odżywianie rzepaku.

 

Nasze produkty oprócz makro- i mikroelementów nawozowych zawierają także naturalne, aktywne kompleksy – wyciągi z alg morskich – PHYSIO+, FERTIACTYL, SEACTIVN-PROCESS, TOP-PHOS®. Ułatwiają one pobieranie składników pokarmowych, aktywizują rozwój roślin i ograniczają wpływ warunków stresowych.

 

Kompleksowe odżywianie rzepaku naszymi produktami zapewni odpowiednie warunki do początkowego wzrostu roślin jesienią, właściwego przezimowania oraz rozwoju wiosną i co najważniejsze – optymalnego plonowania. Aby jednak osiągnąć ten cel, musimy zapewnić roślinom rzepaku wiele parametrów, niezależnych od odżywiania, do których należą m.in.:

  • odpowiedni przedplon i uprawa gleby,
  • odpowiednia odmiana,
  • właściwa głębokość, termin i ilość wysiewu,
  • właściwe stosowanie środków ochrony roślin.

Wszystkie wymienione czynniki należy jednak skorelować z właściwym odżywianiem, ponieważ rzepak jest uprawą z ogromnym „apetytem”!