Zboża

Uprawa zbóż w Polsce zajmuje ponad 2/3 ogólnej powierzchni gruntów ornych. W Polsce najpopularniejsza jest uprawa pszenicy. Jest to gatunek o strategicznym znaczeniu w gospodarce żywnościowej naszego kraju. Pszenica ma największe wymagania glebowo-pokarmowe ze wszystkich zbóż. Najlepiej uprawiać ją po roślinach strączkowych, buraku, ziemniaku i rzepaku. Optymalne pH do uprawy pszenicy wynosi 6,5, ale w zależności od odmiany toleruje ona także stanowiska od 5,5-7,3 pH.

 

W uprawie zbóż jest wiele elementów decydujących o wysokich plonach dobrej jakości.

Czynniki decydujące o jakości plonu:

  • optymalna dostępność składników pokarmowych i wody,
  • odpowiedni przedplon i uprawa gleby – niewłaściwy płodozmian powoduje nasilenie chorób i spadek plonu,
  • wybór odmiany dostosowanej do regionu kraju,
  • właściwa głębokość, termin i ilość wysiewu,
  • optymalna obsada końcowa kłosów przed zbiorem to w zależności od odmiany i stanowiska 450 – 750 szt./m2,
  • stosowanie środków ochrony roślin.

Właściwe odżywienie roślin jest domeną Timac Agro.

Nasze produkty różnią się od tradycyjnych nawozów. Oprócz składników pokarmowych zawierają naturalne kompleksy – wyciągi z alg morskich – FERTIACTYL, SEACTIV, PHYSIO+ oraz unikalne i bardziej wydajne formulacje składników pokarmowych – MEZOCALC, TOP-PHOS®  oraz N-PROCESS. Ułatwiają one pobieranie składników, aktywizują rozwój roślin i ograniczają wpływ warunków stresowych.