Kapustne

Kapusta (głowiasta, pekińska, brukselska), kalafior, brokuł, kalarepa.

 

W Polsce najczęściej uprawiane gatunki warzyw kapustnych to: kapusta głowiasta biała i czerwona, kapusta włoska, kapusta brukselska, kapusta pekińska oraz kalafior i brokuł. Optymalna temperatura wzrostu roślin kapustnych wynosi 15-20°C. Ze względu na duże wymagania pokarmowe uprawia się je często w pierwszym roku po oborniku. Z reguły można je uprawiać na większości typów gleb, dostatecznie żyznych o wysokiej zawartości próchnicy i łatwo dostępnego wapnia. Nie lubią gleb kwaśnych, optymalne pH to 6,2–7,5. Rośliny o bardzo dużym zapotrzebowaniu na siarkę (S), średnio w przeliczeniu na S 50-70 kg/ha.

Kapustne_Images

Przyjęcie rozsady

  • Szybkie dostarczenie składników pokarmowych,
  • eliminacja stresu związanego z „nowym środowiskiem”,
  • rozwój systemu korzeniowego.

Maksymalny dostęp i transport składników pokarmowych

  • Efektywny proces fotosyntezy,
  • optymalizacja przemian białkowych,
  • szybki przyrost masy zielonej.

Wiązanie róży/główki

  • Efektywny podział komórek,
  • optymalne zaopatrzenie w energię,
  • minimalizacja czynników stresowych (temperatura/woda).

Intensywny wzrost/przygotowanie do zbioru

  • Zapewnienie najwyższej jakości (wygląd, zdrowotność, trwałość),
  • wyrównanie wielkości (główek/róży),
  • terminowy zbiór