Sałata (masłowa, krucha, liściowa, dębolistna, rzymska, batawska)
W Polsce najczęściej uprawiane gatunki warzyw liściowych to: sałata i szpinak. Sałaty to najczęściej masłowa i lodowa, ale także inne jej rodzaje: liściowa (rossa i bionda), rzymska, batawska, dębolistna oraz endywia. Optymalna temperatura wzrostu roślin liściowych wynosi 12-18°C. Z reguły można je uprawiać na większości typów gleb, dostatecznie żyznych o wysokiej zawartości próchnicy i łatwo dostępnego wapnia. Nie lubią gleb kwaśnych, optymalne pH to 6,0–7,0.
Przyjęcie rozsady
- Szybkie dostarczenie składników pokarmowych,
- eliminacja stresu związanego z „nowym środowiskiem”,
- rozwój systemu korzeniowego.
Maksymalny dostęp i transport składników pokarmowych
- Efektywny proces fotosyntezy,
- optymalizacja przemian białkowych,
- szybki przyrost masy zielonej.
Wiązanie główki
- Efektywny podział komórek,
- optymalne zaopatrzenie w energię,
- minimalizacja czynników stresowych (temperatura/woda).
Intensywny wzrost/przygotowanie do zbioru
- Zapewnienie najwyższej jakości (wygląd, zdrowotność, trwałość),
- wyrównanie wielkości (rozety liściowej/główki),
- terminowy zbiór.