Liściowe

Sałata (masłowa, krucha, liściowa, dębolistna, rzymska, batawska)


W Polsce najczęściej uprawiane gatunki warzyw liściowych to: sałata i szpinak. Sałaty to najczęściej masłowa i lodowa, ale także inne jej rodzaje: liściowa (rossa i bionda), rzymska, batawska, dębolistna oraz endywia. Optymalna temperatura wzrostu roślin liściowych wynosi 12-18°C. Z reguły można je uprawiać na większości typów gleb, dostatecznie żyznych o wysokiej zawartości próchnicy i łatwo dostępnego wapnia. Nie lubią gleb kwaśnych, optymalne pH to 6,0–7,0.



Przyjęcie rozsady

  • Szybkie dostarczenie składników pokarmowych,
  • eliminacja stresu związanego z „nowym środowiskiem”,
  • rozwój systemu korzeniowego.

Maksymalny dostęp i transport składników pokarmowych

  • Efektywny proces fotosyntezy,
  • optymalizacja przemian białkowych,
  • szybki przyrost masy zielonej.

Wiązanie główki

  • Efektywny podział komórek,
  • optymalne zaopatrzenie w energię,
  • minimalizacja czynników stresowych (temperatura/woda).

Intensywny wzrost/przygotowanie do zbioru

  • Zapewnienie najwyższej jakości (wygląd, zdrowotność, trwałość),
  • wyrównanie wielkości (rozety liściowej/główki),
  • terminowy zbiór.