Malina jesienna

Maliny powtarzające wytwarzają pąki kwiatowe na pędach jednorocznych po zakończeniu ich wzrostu. Dzięki temu uzyskujemy owocowanie w połowie lata i jesienią. Owocują wówczas górne części pędów, które następnie zamierają. Pozostawione na drugi rok kwitną i owocują w okresie tradycyjnym dolne części pędów. Maliny jesienne powszechnie uprawia się tylko na zbiór letnio-jesienny i plantacje po zbiorach są koszone. Pozbawiamy się w ten sposób plonowania w okresie tradycyjnym, ale poprawiamy zdrowotność i plonowanie plantacji w okresie jesiennym. Maliny lubią stanowiska słoneczne, ciepłe i w miarę przewiewne. Preferują gleby żyzne, próchniczne, średnio wilgotne, maksymalny poziom zalegania wód gruntowych to 0,8-1,0m. Optymalne wartości pH wynoszą 5,5-6,5. Na glebach zasadowych maliny cierpią na chlorozy.

 

STOSOWANIE PROGRAMU ODŻYWIANIA TIMAC AGRO DAJE WYMIERNE KORZYŚCI

 

Wiosną:

 

  • Poprawa mrozoodporności
  • Regeneracja uszkodzeń mrozowych
  • Dobre odżywienie i poprawa wigoru roślin
  • Lepsza kondycja roślin podczas zakładania pąków kwiatowych

 

Przed kwitnieniem:

 

  • Poprawa jakości pąków kwiatowych
  • Zwiększenie wydajności fotosyntezy
  • Lepsze wykorzystanie składników pokarmowych (również tych podanych z innymi nawozami i z naturalnej mineralizacji)

 

W trakcie kwitnienia i owocowania:

 

  • Skuteczniejsze zapylenie kwiatów
  • Większe, lepiej odżywione liście
  • Zwiększenie produkcji cukrów i wydajności fotosyntezy
  • Intensyfikacja podziałów komórkowych
  • Skuteczne zaopatrzenie owoców w wapń
  • Zwiększona odporność na czynniki stresogenne (temperatura, susza)
  • Zwiększenie wydajności fotosyntezy
  • Poprawa wielkości owoców przez cały okres zbiorów
  • Poprawa wszystkich parametrów jakościowych owoców

 

Po zbiorach:

 

  • Lepsza kondycja roślin przed zimą