Malina letnia

W uprawie malin zajmujemy 2. miejsce w świecie (po Rosji). W Polsce uprawia się maliny tradycyjne i powtarzające owocowanie (tzw. jesienne). Odmiany tradycyjne owocują na pędach dwuletnich, które po owocowaniu zamierają. Maliny lubią stanowiska słoneczne, ciepłe i w miarę przewiewne. Preferują gleby żyzne, próchniczne, średnio wilgotne, maksymalny poziom zalegania wód gruntowych to 0,8-1,0m. Optymalne wartości pH wynoszą 5,5-6,5. Na glebach zasadowych maliny cierpią na chlorozy.

 

STOSOWANIE PROGRAMU ODŻYWIANIA TIMAC AGRO DAJE WYMIERNE KORZYŚCI

Przed kwitnieniem:

 

  • Poprawa mrozoodporności
  • Regeneracja uszkodzeń mrozowych
  • Poprawa jakości pąków kwiatowych
  • Skuteczniejsze zapylenie kwiatów
  • Zwiększenie wydajności fotosyntezy
  • Lepsze wykorzystanie składników pokarmowych (również tych podanych z innymi nawozami i z naturalnej mineralizacji)

 

Po kwitnieniu:

 

  • Poprawa odporności na przymrozki
  • Większe, lepiej odżywione liście
  • Zwiększenie produkcji cukrów i wydajności fotosyntezy
  • Intensyfikacja podziałów komórkowych
  • Dobre odżywienie i poprawa wigoru roślin
  • Lepsza kondycja roślin podczas zakładania pąków kwiatowych

 

W czasie wzrostu i dojrzewania owoców:

 

  • Skuteczne zaopatrzenie owoców w wapń
  • Zwiększona odporność na czynniki stresogenne (temperatura, susza)
  • Zwiększenie wydajności fotosyntezy
  • Poprawa wielkości owoców przez cały okres zbiorów
  • Skuteczne zaopatrzenie owoców w wapń
  • Poprawa wszystkich parametrów jakościowych owoców

 

Po zbiorach:

 

  • Lepsza kondycja roślin (również pąków) przed zimą