Porzeczka

 

Jesteśmy największym producentem porzeczek w UE, w strukturze upraw roślin jagodowych stanowią ok. 32%, rocznie zbieramy ich ok. 190-200 tys.ton. Większość stanowi porzeczka czarna, czerwona zajmuje mniejszą powierzchnię. Porzeczki biała i różowa uprawiane są w znikomej ilości – hobbystycznie. Wszystkie gatunki charakteryzują się wysoką mrozoodpornością, wcześnie jednak rozpoczynają wegetację i częstym problemem jest osypywanie się zawiązków po wiosennych przymrozkach. Z tego względu porzeczki bardzo pozytywnie reagują na zastosowanie substancji o działaniu biostymulującym. Pąki kwiatowe na następny rok zakładane są w drugiej połowie sierpnia, warto więc zadbać o kondycję roślin po zbiorach. Zalecana wartość pH wynosi 6,2-6,7. Maksymalny poziom zalegania wód gruntowych to 0,8m dla porzeczek czarnych i 0,8-1,0 m dla porzeczek kolorowych. Porzeczki można uprawiać na większości gleb w Polsce, przy czym czerwona porzeczka wymaga lepszej ziemi, na słabszych stanowiskach uprawiamy porzeczkę czarną.

 

 

STOSOWANIE PROGRAMU ODŻYWIANIA TIMAC AGRO DAJE WYMIERNE KORZYŚCI

 

Przed kwitnieniem:

  • Zwiększona odporność na chłody i szybka regeneracja uszkodzeń
  • Poprawa jakości pąków kwiatowych
  • Poprawa skuteczności zapylenia kwiatów i zawiązania owoców
  • Lepsze wykorzystanie składników pokarmowych (również tych podanych z innymi nawozami i z naturalnej mineralizacji)

 

Po kwitnieniu:

 

  • Poprawa odporności na przymrozki i zapobieganie ich skutkom
  • Większe, zdrowsze i lepiej odżywione liście
  • Zwiększenie produkcji cukrów i wydajności fotosyntezy
  • Intensyfikacja podziałów komórkowych
  • Dobre odżywienie i poprawa wigoru roślin

 

W czasie wzrostu i dojrzewania owoców:

 

  • Zwiększona odporność na czynniki stresogenne (temperatura, susza)
  • Zwiększenie wydajności fotosyntezy
  • Poprawa parametrów jakościowych owoców (masa, jędrność, zawartość cukrów, trwałość pozbiorcza)

 

Po zbiorach:

 

  • Silniejsze pąki kwiatowe
  • Lepsza kondycja krzewów przed spoczynkiem zimowym