Psiankowate i dyniowate

Pomidor, papryka, oberżyna, ogórek gruntowy

 

Wśród warzyw psiankowatych w Polsce dominują: pomidory, papryka oraz oberżyna. Najlepsze wyniki w uprawie osiągniemy na glebach ciepłych, zasobnych w próchnicę i składniki pokarmowe. Optymalna temperatura wzrostu tych roślin mieści się w przedziale 18-23°C. Zakres pH jest dość szeroki, pomidor preferuje przedział 5,5–7,5, natomiast papryka 6,7–7,2. Gatunki wrażliwe na chlorki. Zapotrzebowanie na siarkę (S), średnio w przeliczeniu na S 12-24 kg/ha. Warzywa dyniowate preferują gleby o dobrej strukturze, próchnicze, przewiewne i szybko nagrzewające się. Optymalny odczyn to pH 6,0-7,2. Ogórek nie znosi podłoży świeżo zwapnowanych, dlatego zabieg ten wykonujemy pod roślinę przedplonową.

 

 

Przyjęcie rozsadyPsiankowate_Images

  • szybkie dostarczenie składników pokarmowych,
  • eliminacja stresu związanego z „nowym środowiskiem”,
  • rozwój systemu korzeniowego.

Szybki przyrost masy zielonej

  • zwiększenie odporności na stres (temperatura/woda),
  • maksymalny dostęp składników pokarmowych,
  • efektywny proces fotosyntezy.

Kwitnienie, zawiązywanie owoców

  • intensywniejsze kwitnienie,
  • lepsze zapylanie,
  • efektywne odżywianie,
  • poprawa odporności na choroby.

Intensywny wzrost, dojrzewanie, przygotowanie do zbioru

  • zapewnienie najwyższej jakości (wygląd, zdrowotność, trwałość),
  • terminowy zbiór,
  • poprawa parametrów handlowych (ekstrakt).