Truskawka powtarzająca

Truskawki powtarzające owocowanie są mało wrażliwe lub niewrażliwe na długość dnia i tworzą pąki niemal przez cały sezon wegetacyjny. Uprawiane odmiany charakteryzują się niską mrozoodpornością, co wynika też z faktu, że owocują aż do jesieni i nie mają czasu na przygotowanie się do spoczynku zimowego. Z tego względu uprawiane są najczęściej tylko przez jeden sezon. Pozostawione na następny rok powinny być obowiązkowo przykryte włókniną lub słomą, a i tak na wiosnę należy ponownie ocenić kondycję roślin i zadecydować o dalszych losach plantacji. Pozostawione na drugi sezon mogą zaowocować we wczesnym terminie, ale owocowanie w tym czasie jest dość słabe i owoce pod względem jakości ustępują odmianom tradycyjnym. Jeśli więc pozostawiamy plantację na drugi sezon, to wiosną kosimy plantację usuwając kwiaty wiosenne, co przyspiesza zbiory w okresie letnim, poprawia jakość owoców i sprzyja właściwej ochronie chemicznej. Z tych samych powodów również na nowo posadzonych plantacjach zazwyczaj usuwa się pierwsze kwiaty. Termin kwitnienia i owocowania zapobiega uszkodzeniom przez przymrozki w okresie wiosennym, problemem mogą być natomiast występujące w lipcu i sierpniu upały i susze, a także uszkadzające kwiaty i owoce przymrozki jesienne. Truskawki powtarzające muszą być nawadniane i szczególnie dobrze reagują na stosowanie preparatów o działaniu biostymulującym. Podobnie jak truskawki tradycyjne, odmiany powtarzające owocowanie nie lubią gleb ciężkich i podmokłych. Maksymalny poziom zalegania wód gruntowych to 0,6-0,7m. Zalecane wartości pH to 5,5-6,0.

 

 

STOSOWANIE PROGRAMU ODŻYWIANIA TIMAC AGRO DAJE WYMIERNE KORZYŚCI

Po posadzeniu:

 

  • Lepszy start roślin
  • Silniejszy system korzeniowy
  • Zwiększenie wydajności fotosyntezy
  • Lepszy wigor i wzrost roślin
  • Poprawa jakości pąków kwiatowych
  • Lepsze wykorzystanie składników pokarmowych (również tych podanych z innymi nawozami i z naturalnej mineralizacji)

 

W czasie kwitnienia, wzrostu i dojrzewania owoców:

 

  • Skuteczniejsze zapylenie kwiatów i zawiązanie owoców
  • Zwiększenie produkcji cukrów i wydajności fotosyntezy
  • Intensyfikacja podziałów komórkowych
  • Zwiększona odporność na czynniki stresogenne (temperatura, susza)
  • Dobre odżywienie i poprawa wigoru roślin
  • Poprawa wielkości owoców przez cały okres zbiorów
  • Poprawa wszystkich parametrów jakościowych owoców (masa, jędrność, wybarwienie, zawartość cukrów, trwałość pozbiorcza).

 

Po zbiorach:

  • Lepsze przygotowanie roślin do spoczynku zimowego