Truskawka tradycyjna

 

Jesteśmy znaczącym producentem truskawek w Europie, rocznie zbieramy ok. 160-200 tys. ton, w naszej strukturze upraw owoców jagodowych truskawki zajmują 32%. Uprawiane odmiany charakteryzują się różną mrozoodpornością, szczególnie niebezpieczne są występujące w okresie zimowym mrozy przy braku okrywy śnieżnej. Termin kwitnienia i umiejscowienie kwiatów przy ziemi powoduje, że częstym problemem jest uszkodzenie kwiatów (zwłaszcza pierwszych) przez przymrozki. Płytki system korzeniowy powoduje też dużą wrażliwość roślin na okresowe susze. Z tych powodów truskawki szczególnie dobrze reagują na stosowanie preparatów o działaniu biostymulującym. Pąki kwiatowe w truskawkach tradycyjnych zakładane są głównie we wrześniu i od kondycji roślin w tym okresie zależy jakość i ilość wytworzonych pąków, a więc potencjał plonowania na następny sezon. Truskawki nie lubią gleb ciężkich i podmokłych, natomiast dzięki nawadnianiu możliwa jest uprawa nawet na glebach bardzo lekkich. Maksymalny poziom zalegania wód gruntowych to 0,6-0,7m. Zalecane wartości pH to 5,5-6,5.

 

 

STOSOWANIE PROGRAMU ODŻYWIANIA TIMAC AGRO DAJE WYMIERNE KORZYŚCI

 

Przed kwitnieniem:

 

  • Lepszy start roślin
  • Regeneracja uszkodzeń mrozowych
  • Przyspieszona odbudowa systemu korzeniowego
  • Poprawa jakości pąków kwiatowych
  • Skuteczniejsze zapylenie kwiatów i zawiązanie owoców
  • Zwiększenie wydajności fotosyntezy
  • Lepsze wykorzystanie składników pokarmowych (również tych podanych z innymi nawozami i z naturalnej mineralizacji)

 

Po kwitnieniu:

 

  • Poprawa odporności na przymrozki
  • Zwiększenie produkcji cukrów i wydajności fotosyntezy
  • Intensyfikacja podziałów komórkowych
  • Dobre odżywienie i poprawa wigoru roślin

 

W czasie wzrostu i dojrzewania owoców:

 

  • Skuteczne zaopatrzenie owoców w wapń
  • Zwiększona odporność na czynniki stresogenne (temperatura, susza)
  • Zwiększenie wydajności fotosyntezy
  • Poprawa wielkości owoców przez cały okres zbiorów
  • Poprawa wszystkich parametrów jakościowych owoców (masa, jędrność, wybarwienie, zawartość cukrów, trwałość pozbiorcza).

 

Po zbiorach:

 

  • Szybka regeneracja roślin po skoszeniu
  • Szybsza odbudowa systemu korzeniowego
  • Lepsza kondycja roślin w czasie zakładania paków kwiatowych
  • Bardzo dobre przygotowanie roślin do spoczynku zimowego