Ziemniak

Ziemniak niezależnie od kierunku użytkowania (jadalny, skrobiowy czy przeznaczony do przemysłu) najlepiej plonuje na stanowiskach o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych, zasobnych w składniki pokarmowe i wolnych od chwastów. Uprawiany na oborniku jest bardzo dobrym przedplonem dla większości roślin uprawnych. Ziemniak jest dość tolerancyjny pod względem kwasowości gleby i rozwija się w szerokim zakresie pH 4,5-6,5. Roślina wrażliwa na chlorkowe formy nawozów, pozytywnie reaguje na potas dostarczony w formie siarczanowej.

 

Szybki przyrost masy

  • zwiększenie odporności na stres (temperatura/woda),
  • maksymalny dostęp składników pokarmowych,
  • efektywny proces fotosyntezy.

Kwitnienie, zawiązywanie bulw

  • intensywniejsze kwitnienie,
  • lepsze zapylanie,
  • efektywne odżywianie,
  • poprawa odporności na choroby.

Intensywny wzrost, dojrzewanie, przygotowanie do zbioru

  • zapewnienie najwyższej jakości (wygląd, zdrowotność, trwałość),
  • terminowy zbiór,
  • poprawa parametrów handlowych (ekstrakt).